Wat is strafbeschikking?

Als jij een strafbeschikking ontvangen hebt dan ben je door de Officier van Justitie beschuldigd van een strafbaar feit. Waarschijnlijk ben je je hier bewust van, want dit betreffen vaak verkeersovertredingen, diefstallen en andere kleine misdrijven. Wat is strafbeschikking? De strafbeschikking is de straf die de Officier van Justitie voor jou heeft aangewezen. Waarschijnlijk is dit een taakstraf, een boete of een rij-ontzegging. Als je niet in verzet gaat accepteer je deze straf gewoon, maar is dit een goed idee?

Wel of niet accepteren?

Misschien heb je het gevoel dat je moet boeten voor hetgeen je hebt gedaan. Of denk je dat er toch niets veranderd kan worden aan de straf die je hebt gekregen. Maar niets is minder waar. Als je ervan uitgaat dat er geen rechter naar jouw zaak heeft gekeken, kun je je misschien voorstellen dat de opgelegde straffen niet altijd terecht zijn. Door in verzet te gaan kun je een second opinion aanvragen via een rechter, wat betekent dat je straf mogelijk wordt verlaagd of wordt kwijtgescholden. Het is tijd om de specialisten in te schakelen.

Een advocaat in handen nemen

Hoe klein je misdrijf ook is en hoe licht je straf lijkt, het is altijd verstandig om een professioneel iemand te laten kijken naar je zaak. Zoek daarom een advocaat op die in strafbeschikkingen is gespecialiseerd. Deze zal snel kunnen zien of het nut heeft om in verzet te gaan. Is dit wel zo, dan zal hij of zij jou vertegenwoordigen tijdens dit proces. Aangezien er uiteraard nogal wat regels en voorwaarden bestaan, kan de ervaring van een advocaat echt onmisbaar zijn. Strafbeschikking advocaten zijn ook pro deo beschikbaar dus om het geld hoef je het niet te doen. Op die manier weet je zeker dat jouw straf en de bijbehorende aantekening op je strafblad eerlijk en terecht zijn uitgedeeld.