Modern en ecologisch verantwoord: een groendak in de stad

Een groendak is een populaire manier om groen aan te leggen in een stadscentrum. Op een gebouw is ruimte die anders aan normale dakbedekking verloren zou gaan. Op deze plek kan een tuin worden aangelegd die een aantrekkelijk uitzicht en soms een recreatieplek voor de eigenaren biedt, de omgeving afkoelt en een toevluchtsoord voor planten en dieren biedt in de steenwoestijn van de stad. De aanleg van een groendak vraagt om een gespecialiseerde aanpak door een ervaren groenverzorger.

Wat de voordelen zijn van een groendak aanleggen

Een groendak is een dak dat beplant is met planten, zoals grassen, vetplanten (zoals de bekende sedum) en lage struiken. Dit dak beschermt het onderliggende dak tegen verwering en zorgt voor een isolerende werking, waardoor op stookkosten bespaard wordt. Een groendak is gewild en verhoogd de waarde van je woning of pand. Uit milieukundig oogpunt zijn deze daken erg nuttig, omdat ze de vochtigheid, temperatuur en zuurstofuitstoot in de stad verbeteren. De daken houden fijnstof vast, waardoor de atmosfeer in de stad gezonder wordt. Ook helpen de daken om excessieve regenval op te vangen en voorkomen zo overstromingen. Een plat groendak kan bovendien gebruikt worden om voedsel te verbouwen of om op te recreƫren.

Hoe een groendak aangelegd wordt

De constructie van een groendak moet stevig zijn vanwege het gewicht van de planten en hun substraat. Omdat elk dak anders is, met een andere lichtval, constructie en afwatering, wordt er meestal maatwerk uitgevoerd die de constructie van het groendak van begin tot einde in kaart brengt. Een expert op het gebied van groenaanleg kan de juiste dakconstructies, opbouw en beplanting kiezen en daarmee het groendak tot een succes maken. Kies bij voorkeur voor een dakdekker of architect die ervaring heeft met het ontwerp van ecologisch verantwoorde daken.