Hoeveel oppas betalen?

Iedere ouder die een oppas in de arm neemt om af en toe een avondje niet op de kids te hoeven passen heeft dit zich weleens afgevraagd. Hoeveel oppas betalen? Het kan moeilijk zijn om hier een juist bedrag voor te vinden. Aan de ene kant wil je niet teveel geld kwijt zijn maar aan de andere kant wil je ook de oppas een geschikte beloning geven voor de werkzaamheden. Het gemiddelde in Nederland is ongeveer drie tot zes euro per uur, maar dit is van veel verschillende zaken afhankelijk. Om je hierbij te helpen hebben we deze blog geschreven waarin we ingaan op de factoren die je helpen een goed uurtarief te bepalen.

Factoren

Dit zijn de factoren die de prijs bepalen van de oppas.

Leeftijd

Wanneer de oppas nog jong is, hoef je minder te betalen. Bij een leeftijd van rond de 16 jaar oud ligt het bedrag dus een stuk lager per uur dan wanneer de oppasser 20 jaar of ouder is.

Professioneel of informeel

Een professionele oppas vraagt vaak een eigen tarief, een informele oppas zal dit niet zo snel doen. Wanneer iemand een professional is hangt daar vaak een hoger prijskaartje aan. Houdt hier rekening mee wanneer je onderhandelt of overlegt over het tarief.

Ervaring

Een oppasser met weinig ervaring verdient minder dan een oppas met veel ervaring.

Aantal kinderen

Wanneer je meer dan één kind hebt waar de oppasser voor verantwoordelijk is, is het gebruikelijk om ongeveer 50% van het uurtarief dat je voor 1 kind zou betalen er bij op te tellen. Als ouder van meerdere kinderen weet je waarschijnlijk als geen ander hoeveel extra werk dat namelijk oplevert.

Extra werkzaamheden

Wanneer de oppas naast de kinderen ook bijvoorbeeld de afwas gaat doen, de wasmachine leeghaalt of een van de kinderen gaat helpen met huiswerk, mag het uurtarief best wat opgeschroefd worden.

Overleggen

Belangrijk is dat je vooral even goed overlegt met de oppas, zodat jullie samen een bedrag kunnen bepalen waar jullie tevreden mee zijn. Succes!