Gerechten met steranijs

Steranijs is een struik of boom waarvan de vruchten worden gebruikt als specerijen. Steranijs groeit voornamelijk in Azië en moet daardoor geïmporteerd worden door Nederland. Er bestaat wat twijfel maar waarschijnlijk stamt de boom uit Zuid-China of Vietnam. Tegenwoordig wordt deze gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en op de Filipijnen. In Europa wordt steranijs al sinds de 17e eeuw gebruikt door het voedsel dat men eet.29

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van steranijs zijn toch wel de welbekende geur. Deze ruikt namelijk naar anijs. Daarnaast heeft deze vrucht ook de vorm van sterren. Vandaar de kenmerkende naam steranijs.

Gebruik van steranijs

Steranijs wordt gebruikt in zijn geheel, gemalen of als specerij. Doordat er deze behoorlijk anethol bevat krijgt deze de sterke geur van anijs.

Combinaties

Je kunt steranijs combineren met kaneel, gember, kaneelstokjes, kruidnagel en rode wijn! De lekkerste gerechten waarbij steranijs gebruikt wordt zijn:

  • Kruidige panna cotta, stoofpeer, steranijs en speculaas
  • Stoofpeergalettes met walnoten en steranijs
  • Stoofperen slof met steranijs
  • Appel compote met steranijs
  • Banaan van de bbq met steranijs
  • Stoofperen zonder suiker met steranijs

Verwarring

Pas op dat je de plant steranijs niet verward met de enorm giftige plant Anisatum. Dit is de Japanse steranijs. Zoals we aangeven is deze zeer giftig.

China

Steranijs is een bestandsdeel van het Chinese vijfkruidenpoeder. Dit is een Chinees kruidenmengsel en bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, kruidnagel en venkel. Deze smaken zijn zoet, zout, bitter, zuur en umami. Deze smaken worden voornamelijk gebruikt in Chinese restaurant en zijn inmiddels redelijk bekend binnen Nederland.